Martine Lassen har i flere år vært en drivkraft i det norske Dungeons & Dragons-miljøet, særlig innen Adventurers League (AL). Hun har vært aktiv som arrangør, Dungeon Master og skribent, og har bidratt til både norske og internasjonale AL-arrangementer – fysisk og digitalt. I tillegg veileder hun nye spilldesignere og har publisert flere egne D&D-eventyr.
Vi er nysgjerrige på hva det vil si å spille AL på ARCON, og har satt oss ned for å ta en prat.
Hva er Adventurers League, er det mye ekstra regler å sette seg inn i?
Nei, AL er egentlig vanlig D&D. Det er noen «husregler», men disse er lette å forholde seg til. For eksempel ruller vi ikke for stats og HP, men bruker point buy eller standard array. Dette gjør at AL har et rettferdig og forutsigbart grunnprinsipp, og at det er fleksibilitet i forhold til hvem du spiller med. Har du en AL-karakter, kan du ta dem med over hele verden, og kunne utvikle karakteren videre.
Det er verdt å merke seg at man bare kan starte på level 1 eller 5, og vi bruker ikke tredjepartsinnhold.
Passer AL for nybegynnere?
Ja! For mange er AL en uforpliktende måte å prøve D&D på. Vi har med oss ferdiglagde karakterer både på level 1 og 5, og hjelper til med regler underveis. Man kan også låne terninger og blyanter av oss. Så her er det bare å møte opp, uavhengig av hvor mye rollespill man har vært med på før.
Hva kan vi forvente av AL på ARCON i år?
Troll er et tema som passer oss veldig godt, så i år kommer vi med en egen serie. Det ene av eventyrene er faktisk med i modulkonkurransen, så det er gøy! Serien er stort sett på tier 2 (level 5-10), men den første er tier 1 og finalen er tier 3. For å være med på den, må man altså levle karakteren med de andre eventyrene. Det fine er at selv om eventyrene er nummerert, trenger man ikke å spille dem i noen fast rekkefølge. Utenom det vil jeg ikke avsløre for mye om dem.
Ved siden av troll-eventyrene har vi to eventyr til med i modulkonkurransen, så disse vil vi også kjøre. I tillegg har det blitt etterlyst mer grøsser-spill, så de har vi satt opp med egen påmelding.
Må jeg melde meg på for å få plass på et bord?
Det ærlige svaret der er: «Vet ikke.» Vi prøver å finne plass til alle som møter opp, men de som er forhåndspåmeldt har selvfølgelig prioritet. I tillegg er det vanskelig å vite hvor mange spilledere vi trenger om folk ikke har meldt seg på. Grøsserspillene spesielt har begrenset kapasitet. Utenom det, så er EPIC-en også et spill med høy pågang og begrenset med plasser.
EPIC, ja, hva er det for noe?
En AL-EPIC er helt spesielt. Vi fikk ikke til å gjøre det i fjor, men begge årene før hadde vi EPICs som var festival-preget. Folk savna det i fjor, så i år har vi lagt oss i selen og fått en helt spesiell en. Vi måtte til og med søke spesielt for å få lov til å kjøre denne.
EPIC er fler-bords-spill, altså at mange bord spiller samme eventyr, samtidig. Det betyr at hva et bord gjør, påvirker de andre. Dette innebærer et visst tempo, tidsgrenser, og mange overraskelser.
I år skal vi spille Arc of the Mountains. Vi skal ut og fly på et svevende skip, og slåss mot en sky-kjempe og båten hans, Thunderbound. Målet er å forhindre sky-kjempen The Red Baron fra å få kontroll over Arc of the Mountains i tillegg til skipet han allerede har.
Denne EPIC-en er mange AL-spillere sin favoritt, og den er ganske utfordrende. Det er også en unik opplevelse å samarbeide så mange, med et så tydelig mål, og man opplever virkelig at man er med på en slagmark. Oppdraget hvert enkelt bord er viktig for å kunne høste en seier.
Må jeg være skikkelig god på D&D for å være med på en EPIC?
Neida, det er bare greit at du har grei kontroll på din egen karakter. Når man er i kamp er vi avhengig av at folk ikke bruker for mye tid på å sjekke regler, eller bestemme seg for hva de skal gjøre. I verste fall, kan du spille en level 1 fighter. Da er karakterarket oversiktlig og enkelt å bruke, og man kan bruke kreativiteten inn i det som skjer utenfor kamp, for det handler ikke bare om å drepe flest mulig monstre på kortest mulig tid.
Apropos karakterark, er det vanskelig å bytte til 2024-regler?
Absolutt ikke. Det meste er det samme, egentlig. Nye ting er at alle klasser får sub-class på level 3. Det er litt annerledes å skulle gjemme seg, eller finne noen som er gjemt. Og så er det lagt til mastery properties på nærkampvåpen, som gir litt nye muligheter. De nye reglene oppleves som lettere å lese for nye spillere. Gamle spillere må kanskje oppdatere terminologien litt, som at det ikke heter races, men species. I praksis har det lite betydning.
Må jeg kjøpe ny bok for å være med?
Hvorfor skulle du det når reglene ligger gratis både på dndbeyond og https://www.dndbeyond.com/sources/dnd/br-2024 som pdf på https://www.dndbeyond.com/srd ? Eller har vi bøker man kan bla i på stedet, og så har vi pre-gens som har informasjonen man trenger om man ikke vil lese i det hele tatt.
Hva gjør folk om de lurer på noe mer, eller vil være med å bidra som spilleder?
Ta kontakt med meg! Jeg er aktiv på Discord eller kan nås på e-post: al[at]mbl.no
Hva annet gjør du på ARCON?
Jeg er Community Manager og moderator på Discorden, som betyr at det er jeg som svarer på masse spørsmål. I tillegg gjør jeg en god del i kulissene for å organisere programmet, også utenfor Adventurers League. Selvfølgelig er det mye jobb, men det er så utrolig givende når man ser hvor mye gøy og spennende det ender opp! Fra å aldri ha hørt om ARCON for noen få år siden, har det plutselig blitt en stor del av livet mitt, og noe jeg gleder meg til hele året.